Ξανθίππη Τσαλίμη – Καμπή στο Χρόνο

Kαμπή στο χρόνο

έκθεση ζωγραφικής
της Ξανθίππης Τσαλίμη

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, Γλύκωνος 4, Κολωνάκι, 106 75 Αθήνα, από τις 14 Μαϊου 2019 έως τις 15 Ιουνίου 2019 παρουσιάστηκε η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ξανθίππης Τσαλίμη με τίτλο: “Καμπή στο χρόνο”. Η ζωγράφος ζει κι εργάζεται στη Νέα Υόρκη, χωρίς ποτέ ωστόσο να ξεχνά τον γενέθλιο τόπο της.
Χρησιμοποιώντας λάδι σε καμβά, στα έργα που παρουσιάστηκαν, αποδίδει εκφραστικά, μια σειρά από όψεις και υποβλητικές παραλλαγές των τοπίων θα λέγαμε της ψυχικής ενδοχώρας. Η γραφή της είναι κατά βάση αφαιρετική, αλλά όπως υπογραμμίζει η Ιστορικός της Τέχνης Αθηνά Σχινά, στο κείμενό της που είναι τυπωμένο στον συνοδευτικό κατάλογο της έκθεσης, «σε κάθε πραγματικότητα (αναφορικά με τα συγκεκριμένα έργα, όπως αυτά παρουσιάζονται), ενυπάρχει αφαίρεση και αντίστοιχα σε κάθε αφαιρετική μορφοποίηση περιλαμβάνονται οι χίλιες και δύο όψεις κάθε συγκεκριμένου πράγματος» Στις μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους συνθέσεις της, μέσα από ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τονικότητες χρωμάτων και υφολογικές χροιές, η Ξανθίππη Τσαλίμη, μεταφέρει τη ρευστότητα και τις μεταλλαγές νεφελωμάτων, τα οποία, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς, υπαινίσσονται ανθρώπινες διαθέσεις και λεπταίσθητες ταυτοχρόνως καταστάσεις συναισθηματικών αλλά και στοχαστικών ανατροπών, χαρακτηριστικά άλλωστε γνωρίσματα, που υπογραμμίζουν παράδοξες ισορροπίες της ζωής, αντιθετικά επίσης συμβιωτικές καταστάσεις, αλλά και πραγματικότητες που αφορούν λειτουργίες του υποσυνειδήτου.

(Από το δελτίο τύπου…)

Η σκοτεινή πλευρά -120x150cm-Λάδι σε μουσαμά - 2019

Η σκοτεινή πλευρά -120x150cm-Λάδι σε μουσαμά – 2019

Απρίλιος-Λάδι σε μουσαμά -120x150cm - 2019

Απρίλιος-Λάδι σε μουσαμά -120x150cm – 2019

Βαθειά ανάσα - Λαδι σε μουσαμά -120x120cm - 2019

Βαθειά ανάσα – Λαδι σε μουσαμά -120x120cm – 2019

Έκλειψη - Λάδι σε μουσαμά - 90x120cm - 2018

Έκλειψη – Λάδι σε μουσαμά – 90x120cm – 2018

Η πρόσκληση της έκθεσης της Ξανθίππης Τσαλίμη

Η πρόσκληση της έκθεσης της Ξανθίππης Τσαλίμη

Η Ξανθίππη Τσαλίμη, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών.

Η Ξανθίππη Τσαλίμη, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών.

Φωτογραφίες : Alfredo Fernandez

 Βιογραφικό σημείωμα

Η Ξανθίππη Τσαλίμη γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα, όπου σπούδασε και ξεκίνησε την καλλιτεχνική της πορεία . Από το 2013 ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.
Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2002-2007) με δασκάλους τους Γ. Βαλαβανίδη, Π. Χαραλάμπους και Μ. Μανουσάκη. Κατά την περίοδο των σπουδών της παρακολούθησε τα εργαστήρια ψηφιακών μορφών τέχνης του Μ. Σαντοριναίου, σκηνογραφίας του Γ. Ζιάκα και συνέχισε μαθήματα στο εργαστήριο γραφικών τεχνών της ΑΣΚΤ, με καθηγήτρια τη Λ. Βιδάλη.Έχει κάνει σπουδές στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας (1995-2000). Συνέχισε στο University of Art and Design του Ελσίνκι, όπου συμμετείχε σε πολυεθνικό ομαδικό καλλιτεχνικό έργο.
Μετά το πέρας των σπουδών της βραβεύτηκε με υποτροφία (2007&2008) από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Μαδρίτης και την Real Academia de Historia de San Quirse ως η μοναδική ξένη συμμετοχή στις εκθέσεις και στα εργαστήρια τοπιογραφίας υποτρόφων του Palacio de Quintanar της Σεγκόβια, στην Ισπανία.
Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις ζωγραφικής και εικαστικά δρώμενα στην Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Φινλανδία, όπου έχει τιμηθεί με διακρίσεις. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε Νέα Υόρκη, Μαϊάμι, Λονδίνο, Λος Άντζελες, Παρίσι, Ζυρίχη, Σίδνεϊ κ.α.

Θα ακολουθήσει συνέντευξη της ζωγράφου  Ξανθίππης Τσαλίμη

Ce contenu a été publié dans Εικαστικά. Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.