περιοδικό marie-claire  

 

Το Παρίσι, ως γεωγραφία κι ως χώρος συναισθηματικών και πολιτισμικών αναφορών, υπάρχει πολύ έντονα στο Σαν μυθιστόρημα του Κιουρτσάκη. Αυτό το Παρίσι το ξαναβρίσκουμε στο αστυνομικό μυθιστόρημα Ένας έλληνας φοιτητής αυτοκτόνησε στο Παρίσι, που είναι γραμμένο, με αριστοτεχνικό τρόπο από τον προφανέστατα ψευδώνυμο συγγραφέα Γιώργο Αλεξανδρινό.

Ένας έλληνας φοιτητής αυτοκτονεί στη γαλλική πρωτεύουσα. Στην Ελλάδα ήταν ηθοποιός. Στο Παρίσι σπούδαζε θεατρολογία κι ετοίμαζε μια εργασία πάνω στο δοκίμιο του Ντενί Ντιντερό Το παράδοξο του ηθοποιού. Κάποιος άλλος παίρνει τη θέση του, μετανάστης κι ο ίδιος, για να διελευκάνει την αυτοκτονία. Αυτός ο άλλος είναι Έλληνας-Ανατολίτης- Ευρωπαίος, που μαζί με τα αίτια της αυτοκτονίας αναζητάει και τις αιτίες της δικής του ύπαρξης. Ένα παράδοξο αστυνομικό μυθιστόρημα, απ’ όπου δεν λείπουν αναφορές στον Σιμενόν, αλλά και σε άλλα κείμενα, έτσι που το βιβλίο του Γιώργου Αλεξανδρινού να είναι μια «διακειμενική» ιστορία.

Νίκος Μπακουνάκης, περιοδικό marie-claire, ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1995

Ce contenu a été publié dans Κριτικές, Λογοτεχνία, avec comme mot(s)-clé(s) , , . Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.