Έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Γαβρά στο Παρίσι

Έκθεση φωτογραφίας του Κώστα Γαβρά
στο Παρίσι

Φωτογραφικά σημειωματάρια είναι ο τίτλος της έκθεσης, στο Ευρωπαϊκό Σπίτι της Φωτογραφίας στο Παρίσι, του συμπατριώτη μας σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.
Γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1933. Στα 19 του εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου σπούδασε στο Ινστιτούτο Ανώτερων Κινηματογραφικών Σπουδών (IDHEC). Ξεκίνησε ως βοηθός του Ρενέ Κλεμάν και του Ζακ Ντεμύ.
Το 1969 η ταινία του Ζ εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού και σε σενάριο του εξόριστου Ισπανού Χόρχε Σεμπρούν, καταγγέλλει τη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη από το παρακράτος της ελληνικής δεξιάς και γνωστοποιεί παγκόσμια το δικτατορικό καθεστώς των συνταγματαρχών. Η ταινία κερδίζει το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστβάλ Κανών, το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας και Όσκαρ για το μοντάζ. Ο Κώστας Γαβράς καθιερώνεται ως στρατευμένος κινηματογραφιστής και συνεχίζει να κατακρίνει τα ολοκληρωτικά καθεστώτα κάθε μορφής και τις συνέπειές τους.
Σήμερα στα 80 του χρόνια, εκθέτει για πρώτη φορά ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Μια ολόκληρη ζωή κρατούσε σημειώσεις και καθώς είναι κινηματογραφιστής, δεν φύλαγε φράσεις αλλά εικόνες, φωτογραφίες. Προσωπικές του σημειώσεις τις οποίες μας κοινοποιεί, με τον πιο σεμνό τρόπο, Σκηνές που ξεχειλίζουν από ανθρωπιά. Στρατευμένες κι αυτές. Κι αν ακόμα δεν ξέραμε σε ποιο πολιτικό χώρο ανήκει θα το καταλαβαίναμε, από τον τρόπο που φωτογραφίζει ηγέτες όπως ο Σαλβατόρ Αλιέντε, ο Φιντέλ Κάστρο ή το πορτρέτο του νεκρού Φρανσουά Μιτεράν καθώς και τις διαδηλώσεις.
Υπάρχουν και φωτογραφίες κοντινών του προσώπων και άλλες που δε μας λέει ποιοι απεικονίζονται και στις οποίες αναφέρεται μόνον μια χρονολογία. Φωτογραφίες από πολλά μέρη του πλανήτη. Φωτογραφίες επαγγελματικές από ρεπεράζ ή από γυρίσματα. Φωτογραφίες συναδέλφων του, ανθρώπων του κινηματογράφου, αλλά και φωτογραφίες απλών ανθρώπων του πεζοδρομίου όπως ο έλληνας μετανάστης της 5ης λεωφόρου στη Νέα Υόρκη.
Ο Κώστας Γαβράς γενναιόδωρος και γνήσιος φίλος παραχωρεί την επιφάνεια ενός τοίχου του χώρου της έκθεσης στην οποία εκτίθενται φωτογραφίες του συνεργάτη του και φίλου του Κρις Μάρκερ, από τα γυρίσματα της ταινίας του Η ομολογία.
Η έκθεση ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου 2013 και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2013. Maison Européenne de la Photographie, 5/7 rue de Fourcy, 75004 Paris
– www.mep-fr.org

Γιώργος Αλεξανδρινός

Δημοσιεύτηκε στο 28ο τεύχος του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ :
http://aristontelos.free.fr/epikairotita.html *  http://aristontelos.free.fr/logotexnia.html
http://aristontelos.free.fr/piisi.html * http://enekenperiodiko.blogspot.fr/

* * *

Ce contenu a été publié dans Ανακοινώσεις, Εικαστικά, Εκδηλώσεις, Έλληνες στο Παρίσι, avec comme mot(s)-clé(s) , . Vous pouvez le mettre en favoris avec ce permalien.